Play

Surge

Meeslepende en prikkelende film over een eenzame man in Londen wiens hoofd dreigt over te lopen.

Tijden & Tickets

Joseph, uitmuntend gespeeld door Ben Whishaw, zit vast in een leven van routine en kent geen affectie. Isolement en frustratie maken hem kwetsbaar en zijn baan bij de Londense vliegvelddouane draagt ook niet echt bij aan zijn geestelijke gezondheid. Een impulsieve daad van verzet leidt tot een rigoureuze gedaanteverandering. Een nieuwe, razende versie van Joseph begint aan een roekeloze zwerftocht door Londen, waar hij een pad van chaos en verwarring achterlaat.

‘SURGE is een wervelwind met een sloophamer’, schreef Volkskrant-journalist Kevin Toma over de film. De wervelwind is in dit geval Ben Whishaw in een hyper-intense, bijna hypnotiserende rol. Hij vereist van de kijker dat deze niet wegkijkt en meegaat in zijn transformatie tot, nou ja, roofdier. Hetzelfde geldt voor het camerawerk in SURGE, dat al net zo opgefokt is als Joseph zelf, alsook de knetterende soundtrack. Al deze elementen maken SURGE tot een naadloze en onvergetelijke representatie van een dag op de rand van een psychose. (wg)

Aneil Karia, VK, 2020, 105 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ben Whishaw, Ellie Haddington, Jasmine Jobson, Ian Gelder.
Surge ps 1 jpg sd low 61518d434a176