Sunset Boulevard

Sunset Blvd. geldt nog altijd als het scherpste portret van de filmindustrie ooit gemaakt.

Tijden & Tickets

Hollywood kan iemand razendsnel tot een filmster maken, maar als de verkoopcijfers zakken is de ster van gisteren de has-been van vandaag. Niemand die daar beter oog voor had dan Hollywoodvakman Billy Wilder. Zijn aangrijpende portret van een uitgerangeerde filmster was in 1951 goed voor drie Oscars.

Norma Desmond – een grote ster in het tijdperk van de zwijgende film – woont sinds de komst van de geluidsfilm teruggetrokken in een donker huis aan Sunset Boulevard, samen met haar butler Max von Mayerling, tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. De jonge scenarioschrijver Joe Gillis belooft de eenzame Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid alleen in haar fortuin geïnteresseerd. Desmond laat echter niet met zich sollen.
Opvallend was de analogie tussen het personage Norma Desmond en haar vertolkster Gloria Swanson; zij was een van de filmdiva’s wier carrière werd gesneefd door de komst van de geluidsfilm.

Billy Wilder, VS, 2018, 110 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim, Nancy Olson, Fred Clark.