Play

Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)

De grote winnaar van Sundance 2021 is deze monumentale documentaire over het Harlem Cultural Festival in 1969, met optredens van soullegendes als Nina Simone en Stevie Wonder. Genomineerd voor de Oscar voor Beste Documentaire.

Tijden & Tickets

Het Harlem Cultural Festival werd gehouden in zes achtereenvolgende weekenden in 1969, niet ver van de plaats waar twee maanden later Woodstock zou worden gehouden. Hoewel het festival in totaal werd bijgewoond door ongeveer 300.000 mensen – vrijwel uitsluitend Afro-Amerikanen – werden de filmopnames onbegrijpelijk genoeg nooit vertoond, tot nu.

De line-up omvat zowat alle populaire zwarte artiesten van dat moment. Er treden artiesten op uit verschillende muziekstromingen: blues, soul, gospel en funk. De film opent met de 19-jarige Stevie Wonder, die met zijn indrukwekkende optreden de toon zet. Verder o.a. The 5th Dimension (met het onvergetelijke AQUARIUS/LET THE SUNSHINE IN) en vele andere iconen, waaronder Nina Simone, die TO BE YOUNG, GIFTED AND BLACK voor het eerst zingt. Maar er is meer: dominee Jesse Jackson haalt herinneringen op aan Martin Luther King, die kort daarvoor vermoord is, en Nina Simone draagt een gedicht voor – ‘Are you ready?’ – dat eigenlijk de vraag stelt: ‘Are you ready to be free?’

Behalve de optredens zelf zijn er interviews met artiesten en toeschouwers van toen. Zij kijken aan de hand van de beelden liefdevol en geëmotioneerd terug op het festival. Hun verhalen zijn getuigenissen van de opkomst van de Black Is Beautiful-beweging, cruciaal voor het zelfbeeld van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in 1969. In de woorden van de voice-over, het jaar ‘when the ‘Negro’ died and ‘Black’ was born’. De film werd geregisseerd door Questlove – onder zijn echte naam Ahmir-Khalib Thompson – tevens bekend als voorman/drummer van hiphopband The Roots. (bw)

Questlove, VS, 2021, 117 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Summer of Soul ps 1 jpg sd low 6107d058b66b4