Play

Stalker

In deze filosofische sciencefictionklassieker neemt een mysterieuze gids een schrijver en een wetenschapper mee naar een verboden zone, waar zich de ‘kamer der verlangens’ bevindt.

Tijden & Tickets
De verboden zone is een hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden. De mannen begeven zich op een spirituele reis door een gebied buiten de beschaving, met op de achtergrond de belofte dat geheime wensen van de reizigers vervuld zullen worden.

STALKER was in de jaren tachtig een cultfilm; de suggestie van nucleaire doem en de industriële omgeving waar de drie mannen zich een weg door banen, sloten naadloos aan op het sombere gedachtegoed in menig kraakpand. Regisseur Andrej Tarkovski (1932-1986) viel op door zijn compromisloze houding: entertainment was uit den boze, filmen was Kunst en het leven van de mens een spirituele zoektocht. STALKER is digitaal gerestaureerd en nu weer te zien in de originele kleurstelling en met de originele mono-soundtrack.

Andrej Tarkovski, Sovjet-Unie, 1979, 162 min. Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn, Nikolay Grinko, Natalya Abramova.