Play

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Aanstekelijke documentaire van fotograaf Anton Corbijn (Control) over de ontwerpers van studio Hipgnosis die verantwoordelijk waren voor een aantal van de meest iconische albumhoezen aller tijden, voor acts als Led Zeppelin en Pink Floyd.

Tijden & Tickets

Er passeren veel muzikanten voor de camera van Anton Corbijn: Paul McCartney, Peter Gabriel, de bandleden van Pink Floyd, Jimmy Page en Robert Plant van Led Zeppelin. Wat al die muzikanten gemeenschappelijk hebben is dat ze in de jaren zestig en zeventig hun platenhoezen lieten maken door de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Storm Thorgerson en Aubrey ‘Po’ Powell, de creatieve genieën achter Hipgnosis – leverden een reeks fantastische platenhoezen af, met THE DARK SIDE OF THE MOON van Pink Floyd als hun bekendste werk.

Het verhaal van Hipgnosis is dat van het gouden tijdperk van de platenindustrie. In SQUARING THE CIRCLE wordt dat verhaal verteld door Aubrey Powell (het enige nog levende lid van het Hipgnosis ontwerpersteam) en aangevuld met vaak bijzonder geestige nieuwe interviews met de eerdergenoemde muzikanten. Die interviews zijn gefilmd in Corbijns kenmerkende, contrastrijke zwart-wit, maar de hoezen zijn te bewonderen in al hun oogverblindende kleuren. (mv)

Anton Corbijn, VK, 2022, 101 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.