Sphinx Debat

Op donderdag 28 juni organiseert Debatcentrum Sphinx een Tegenlicht Meet-Up naar aanleiding van de aflevering ‘Shoppen volgens China’. Gedurende deze avond laten experts hun licht schijnen over dit voor ons vaak mysterieuze en wellicht zelfs onbegrijpelijke land in het Verre Oosten dat in rap tempo de wereld verovert.

Tijden & Tickets

Grote Chinese webshops als Alibaba en Tencent veroveren geleidelijk aan een steeds grotere positie op de wereldmarkt. Niet alleen Aziaten, maar ook steeds meer Europeanen lijken de verleiding van spotgoedkope spullen die tot aan de deur bezorgd worden nauwelijks meer te kunnen weerstaan.

Tegelijkertijd is de Chinese overheid bezig met het optuigen van een allesomvattend social credit systeem waarin alle burgers van een betrouwbaarheidsrating worden voorzien. Deze score heeft vervolgens weer gevolgen voor het krijgen van een lening, het kopen van een huis en zelfs de toegang tot onderwijs. Dit systeem is onder andere gebaseerd op de data die de techgiganten aanleveren op basis van de aankopen van hun consumenten, waaronder dus ook veel Europeanen.

Welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor onder andere onze privacy? Worden ook wij dadelijk onderworpen aan de grillen van een betrouwbaarheidsrating als wij het land willen bezoeken of daar zaken willen doen? Waarom kiest het land voor dit systeem dat wij vooral kennen uit afleveringen van Black Mirror? Hoe kijkt China eigenlijk naar het Westen? Hoe ziet het land zijn nieuwe plaats in de wereldorde? Over deze en andere prangende vragen gaan we tijdens deze Tegenlicht Meet-Up in discussie. Eerst kijken we samen naar de aflevering, waarna de experts met elkaar en het publiek in gesprek gaan over dit hyperactuele onderwerp.

, 2018, 90 min. , zonder ondertiteling.