Play

Sparta

Ongemakkelijk en pijnlijk drama van Ulrich Seidl (Rimini) over een pedofiele man die in Roemenië met een groep kinderen een vervallen schoolgebouw tot een fort verbouwt.

Tijden & Tickets

In RIMINI volgt Ulrich Seidl het leven van schlagerzanger Richie Bravo. Aan het begin van die film is ook even Richie’s broer Ewald te zien. In SPARTA staat het levensverhaal van Ewald centraal. Ewald is jaren geleden naar Roemenië verhuisd. Hij is inmiddels in de veertig, werkt als elektrotechnisch ingenieur en heeft een relatie. Hij worstelt evenwel met pedofiele gevoelens. Op een dag besluit hij zijn vriendin te verlaten en naar Transsylvanië te vertrekken. In een armoedig dorp transformeert Ewald samen met een groep jongens (deels weeskinderen) een vervallen schoolgebouw tot een fort waar de jongens kunnen sporten en spelen. Ewald bloeit helemaal op in hun gezelschap, maar moet tegelijkertijd zijn pedofiele verlangens in toom houden. Ondertussen worden de – meestal stomdronken – ouders van de kinderen achterdochtig.

Controversieel zijn de films van de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl (PARADIES: LIEBE, IM KELLER) vrijwel altijd en ook SPARTA werd het middelpunt van een stevige rel na publicatie van een artikel in het Duitse opinieblad Der Spiegel. Seidl zou de Roemeense kinderen noch hun ouders voldoende hebben ingelicht over de thematiek van de film. Voor het filmfestival in Toronto aanleiding om de wereldpremière van de film te annuleren. De regisseur reageerde met een publieke verklaring (hier te vinden: https://ulrichseidl.com/en/sta...), waarin hij de beschuldigingen fel van de hand wees. Het Oostenrijks filmfonds stelde een onafhankelijk onderzoek in, dat de regisseur vrijpleitte. De film is inmiddels op de filmfestivals van onder meer San Sebastian en Rotterdam vertoond en ontvangen als een nieuw hoogtepunt in het rijke oeuvre van de omstreden Oostenrijker. (mv)

Ulrich Seidl, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, 2022, 100 min. Roemeens, Duits & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Georg Friedrich, Hans-Michael Rehberg, Florentina Elena Pop, Marius Ignat, Octavian-Nicolae Cocis..