Play

Songs of Earth

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van deze documentaire waarin Margreth Olin terugkeert naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen.

Tijden & Tickets

Voorzichtig trotseert de 84-jarige Jørgen de keien op zijn pad. Zijn dochter, regisseur Margreth Olin, filmt hem een jaar lang terwijl hij haar rondleidt in de spectaculaire Oldedalen vallei, die hij op zijn duimpje kent. Hij vertelt familieverhalen, wetenswaardigheden over het dorp en anekdotes uit zijn kindertijd. Margreth verliet het gebied jaren geleden; haar (voor)ouders waren een stuk honkvaster. Die groeiden er op, werden er verliefd en stichtten er gezinnen. Incidentele natuurrampen – aardverschuivingen en overstromingen, soms met de dood van geliefden tot gevolg – horen bij het leven in Oldedalen.

Olins documentaire vangt niet alleen het spectaculaire landschap, maar ook de sereniteit die heerst in deze ruige streek. Op de soundtrack horen we geluiden van de natuur en muziek van het London Contemporary Orchestra, dat die natuurgeluiden vertaalde in melodieën. Een groots natuurspektakel, gebouwd op een persoonlijke geschiedenis.

Margreth Olin, Noorwegen, 2023, 90 min. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld.