Play

Son Of Saul

De gruwelen van de concentratiekampen werden zelden zo intens fysiek in beeld gebracht als in SON OF SAUL, het compromisloze speelfilmdebuut van László Nemes. In Cannes werd de film onderscheiden met de Grote Prijs van de Jury.

Tijden & Tickets
Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer behoort tot het ‘Sonderkommando’, een groep joodse gevangenen die gedwongen wordt om de nazi’s te helpen bij het uitroeien van hun lotgenoten. Saul werkt in het crematorium, waar hij op een dag het lijk van zijn zoontje denkt te herkennen. Hierdoor wordt hij aangezet tot een roekeloze verzetsdaad waarmee hij zowel zijn eigen leven als dat van zijn collega’s op het spel zet.

Met SON OF SAUL heropent László Nemes de discussie over de vraag of en hoe de gruwelen van de concentratiekampen gedramatiseerd mogen worden. Nemes kiest voor een claustrofobische stijl, waarbij hij twee uur lang dicht op de huid van zijn hoofdpersonage blijft, en de helse chaos van de kampen tastbaar maakt met een geluidsband met een kakofonie van geschreeuw, gefluister en geweerschoten. (mv)

Laszlo Nemes, Hongarije, 2015, 107 min. Hongaars, Jiddisch, Duits & Pools gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont, Jerzy Walczak.