Play

Solaris - Engels ondertiteld

In deze sciencefictionfilm van Andrej Tarkovski over de reis naar de mysterieuze planeet Solaris, gaat de Russische filmmaker opnieuw op zoek naar de essentie van het bestaan.

Tijden & Tickets

De mysterieuze planeet Solaris wordt al enige tijd onderzocht door de bemanning van een ruimtestation dat zich in een baan rond de planeet bevindt. Het onderzoek loopt echter vast door onbekende krachten die een sterke invloed uitoefenen op de bemanning. Psycholoog Kris Kelvin krijgt de opdracht de bemanning te onderzoeken. Bij aankomst in het ruimtestation treft Kelvin een totale chaos aan en de twee overgebleven wetenschappers lijken niet bereid hem te helpen. Het duurt niet lang voordat ook Kelvin kennis maakt met de bijzondere krachten van Solaris. De planeet blijkt in staat om onderbewuste angsten en herinneringen te peilen en ze te materialiseren. Al snel komt Kelvin voor een fundamenteel dilemma te staan: kiest hij voor de wetenschap of geeft hij toe aan zijn geweten en menselijkheid?

Bij de wereldpremière in Cannes werd Tarkovski’s film ontvangen als het Sovjet-antwoord op Stanley Kubricks 2001: A SPACE ODYSSEY, een film die Tarkovski ‘koud en zielloos’ vond.

Andrej Tarkovski, Sovjet-Unie, 1972, 167 min. Russisch & Duits gesproken, Engels ondertiteld. Met Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet, Vladislav Dvorzhetskiy, Nikolay Grinko.