Play

Sofia

Onopgesmukt drama over een ongehuwde Marokkaanse die onder grote tijdsdruk de vader van haar ongeboren kind moet vinden. Een film over klassenverschillen, geschreven en ongeschreven regels, eer en hypocrisie in hedendaags Marokko.

Tijden & Tickets

De twintigjarige Sofia woont met haar ouders in Casablanca. Tijdens een familie-etentje krijgt ze enorme last van buikpijn, waarna haar vliezen breken. Het feit dat ze op het punt staat te bevallen, wordt verborgen gehouden voor haar ouders. Sofia bedenkt een smoes en vertrekt met haar nicht, die geneeskunde studeert, naar het ziekenhuis. Daar stuit Sofia op een groot probleem: in Marokko is seks buiten het huwelijk strafbaar. Een zwangere vrouw kan enkel in het ziekenhuis worden toegelaten wanneer er een echtgenoot is die het vaderschap erkent. Om de eer van haar familie te redden én uit de gevangenis te blijven, staan Sofia twee dingen te doen: ze moet de vader van haar kind opsporen en zo snel mogelijk met hem trouwen.

In haar debuutfilm ontleedt Meryem Benm’Barek op scherpzinnige wijze de ongelijkheid tussen man en vrouw binnen de Marokkaanse samenleving. De film werd in Cannes onderscheiden met de prijs voor het beste scenario in het Un Certain Regard-programma.

Meryem Benm’Barek, Frankrijk, België, Qatar, 2018, 80 min. Arabisch & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Maha Alemi, Lubna Azabal, Sarah Perles, Faouzi Bensaïdi, Hamza Khafif.