Play

So Long, My Son

Diep aangrijpend epos over een gezin dat ingekapseld wordt door de Chinese eenkindpolitiek. Bekroond met twee acteerprijzen tijdens het filmfestival in Berlijn.

Tijden & Tickets

De grote en kleine rimpelingen in een mensenleven maken allemaal deel uit van dezelfde stroom. Dat laat regisseur Wang Xiaoshuai (BEIJING BICYCLE) prachtig zien in deze familiekroniek die drie decennia Chinese geschiedenis overspant en daarmee vergelijkingen oproept met films als LA MEGLIO GIOVENTU en NOVECENTO; eveneens films die het persoonlijke en het maatschappelijke met elkaar verbinden.


SO LONG, MY SON volgt aanvankelijk twee gezinnen, maar na een dodelijk ongeval scheiden hun wegen zich. De ouders die hun zoon verliezen, Yaojun en Liyun, proberen er het beste van te maken, maar Wang laat zien hoe weinig tijd zij voor rouw en reflectie krijgen in een land dat in de hoogste versnelling wil moderniseren. (mv)

Wang Xiaoshuai, China, 2019, 185 min. Chinees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ai Liya, Du Jiang, Guo-Zhang Zhao-Yan, Li Jingjing, Qi Xi.
Doorlezer

Eén van de gevolgen van de eenkindpolitiek, zo geeft regisseur Wang Xiaoshuai in onderstaand interview met filmjournaliste Dana Linssen aan, is dat Chinese ouders extreem beschermend zijn ten opzichte van hun kinderen. Als een kind iets overkomt, wat het geval is in SO LONG MY SON, dan vloeit deze extreme drang tot bescherming over in dito gevoelens van schaamte en schuld. Een andere consequentie van de eenkindmaatregel is volgens Xiaoshuai de rivaliteit tussen veel families. Ieder gezin krijgt één kans om het nageslacht zo sterk mogelijk te vormen, maar wie is het meest succesvol?

Xiaoshuai behandelt deze precaire complexen met bijzonder veel zorg in deze epische film, die maar liefst 30 jaar omspant. Centraal staan mensen die opgroeiden tijdens de Culturele Revolutie - de revolutie van Mao Zedong die miljoenen Chinezen het leven kostte - en mensen die hun kinderen kregen toen de eenkindpolitiek net was ingevoerd. Trauma’s die zich vaak op microniveau afspelen, maar gesitueerd zijn in een China dat het communisme zag verdwijnen in ruil voor een meer staatskapitalistische politiek.

Meer weten over SO LONG MY SON? Check dan dit interview met de regisseur!