Play

So Help Me God

Bijzondere – vaak hilarische – documentaire over de dagelijkse bezigheden van de kleurrijke Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, die met haar luipaardleggings en roze paraplu het middelpunt is van deze gerechtelijke komedie.

Tijden & Tickets

De dagelijkse bezigheden van Gruwez bestaan onder meer uit het ondervragen van verdachten, het bezoeken van plaatsen delict en het leiden van DNA-onderzoek. Deze film registreert zonder interviews of commentaar wat er in haar kantoor en daarbuiten gebeurt. Dat de filmmakers toestemming hebben gekregen om dit alles vast te leggen, mag gezien de inhoud van de scènes opmerkelijk worden genoemd. Dat komt mede door de in alle opzichten kleurrijke verschijning en persoonlijkheid van Anne Gruwez, die geen blad voor de mond neemt en in haar contact met collega’s en verdachten opvallend politiek incorrect uit de hoek kan komen. Maar ook de inhoud van de gesprekken is buitengewoon; soms hilarisch als ze een prostituee geamuseerd en belangstellend uitvraagt over de bizarre wensen van klanten, en soms onthutsend wanneer ze schijnbaar onbewogen het relaas aanhoort van een vrouw die haar achtjarige zoon op gruwelijke wijze heeft omgebracht. (Bron: www.idfa.nl)

Jean Libon & Yves Hinant, Frankrijk, België, 2017, 100 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Doorlezer

Het echte leven is soms schokkender dan fictie, bewijst SO HELP ME GOD maar weer eens. De gebeurtenissen en gesprekken in de film zijn zo bizar dat recensenten en festivalbezoekers aanvankelijk dachten dat de documentaire gespeeld was. Het moest wel fictie zijn; een komedie. 

Toen de documentaire vorig jaar september draaide op het filmfestival van San Sebastian, ontving de excentrieke Anna Gruwez zelfs een eervolle vermelding voor beste actrice. Vrij apart, want Gruwez is in de film toch echt niemand anders dan zichzelf.