Play

Smoke Sauna Sisterhood - Engels ondertiteld

Lyrische documentaire waarin vrouwen in de duisternis van een Zuid-Estse rooksauna hun diepste en intiemste geheimen met elkaar delen. De zweetdruppels nemen de schaamte mee; in de hitte van de hut worden zusterschappen gesmeed.

Tijden & Tickets

Weinig plekken nodigen meer uit tot het tonen van kwetsbaarheid dan de sauna. Zowel letterlijk als figuurlijk geven de vrouwen in deze intieme documentaire zich bloot, op een afgelegen plek in de vrieskou, ergens diep in de bossen van Estland. Zweetdruppels, water en tranen versmelten. De camera lijkt deel uit te maken van de groep en registreert respectvol en liefdevol de vrouwen die vertellen over – en luisteren naar – zowel mooie als traumatiserende ervaringen. De doodgeboorte van een kind, seksueel misbruik, coming-out, huiselijk geweld, ziekte en herstel, alles komt voorbij. Een oude vrouw vertelt over de seksistische tradities uit haar tijd, die in schril contrast staan met het overweldigende gevoel van steun en kracht dat de vrouwen in de sauna ervaren.

SMOKE SAUNA SISTERHOOD maakte dit jaar een zegetocht langs diverse filmfestivals en werd tijdens Sundance bekroond met de prijs voor beste regie in de categorie ‘wereldcinema – documentaire’.

Anna Hint, Estland, Frankrijk, IJsland, 2023, 90 min. Estisch gesproken, Engels ondertiteld.