Play

Sisters with Transistors

Het opmerkelijke en amper bekende verhaal van de vrouwelijke pioniers in de elektronische muziek.

Engels gesproken, niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Elektronische muziek wordt vaak gezien als een mannenwereld, maar in werkelijkheid zijn vrouwen vanaf het begin betrokken geweest bij het uitvinden van de apparaten en technieken die bepalend zijn geweest in de moderne muziekgeschiedenis. SISTERS WITH TRANSISTORS brengt een nieuwe geschiedenis van de elektronische muziek in kaart aan de hand van visionaire vrouwen wier radicale experimenten met machines de grenzen van muziek verlegden: Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Pauline Oliveros, Eliane Radigue, Suzanne Ciani en Laurie Spiegel.

Met de bredere sociale, politieke en culturele context van de twintigste eeuw als achtergrond, onthult deze documentaire, die voornamelijk is opgebouwd uit archiefbeelden en verteld wordt door Laurie Anderson, een unieke emancipatiestrijd. Het is meer dan alleen de geschiedenis van een muziekgenre, het is het verhaal van hoe wij luisteren en de cruciale maar amper bekende rol die vrouwelijke muziekpioniers in dat verhaal spelen.

NB: De voorstelling van deze film wordt gevolgd door een Q&A (voertaal: Engels) met synthesizerpionier Suzanne Ciani, die ook in de documentaire te zien is, en lokale componiste Miss Milivolt.

Lisa Rovner, VK, Frankrijk, VS, 2020, 86 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.