Play

Sisi & Ich

Humoristische en vrijzinnige kijk op de laatste periode uit het leven van keizerin Sisi, verteld vanuit het perspectief van haar dienstmeisje, vertolkt door Sandra Hüller.

Tijden & Tickets

Aan het eind van de negentiende eeuw woont keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije – bekend als Sisi – in een aristocratische vrouwencommune op Corfu. Gravin Irma wordt daarheen gestuurd om Sisi’s hofdame te zijn. In Sisi’s zomerresidentie moet Irma eerst haar atletisch vermogen bewijzen in sadistische oefeningen. Vervolgens wordt ze op een dieet van cocaïne-extracten gezet voordat ze de humeurige en grillige keizerin eindelijk persoonlijk ontmoet. Tussen laxerende thee en waterige soep, wandelingen en schoonheidsbehandelingen door, krijgen de twee zeer verschillende vrouwen al snel een hechte band – maar natuurlijk enkel zo hecht als Sisi toelaat.

Keizerin Sisi spreekt nog steeds tot de verbeelding. De trilogie uit 1950 met Romy Schneider blijft een van de succesvolste Duitse films aller tijden en onlangs vertolkte Vicky Krieps de jonge keizerin in CORSAGE. In haar vrijzinnige interpretatie van de ‘Sisi’-mythe laat Frauke Finsterwalder twee acteerkanonnen – Susanne Wolff en Sandra Hüller – de strijd met elkaar aangaan. Met verbluffende kostuums van Tanja Hausner en begeleid door een anachronistische soundtrack met muziek van Nico, Portishead en Le Tigre voert de film ons mee naar een wereld gedomineerd door vrouwen waar alleen de homoseksuele aartshertog Viktor toegang toe heeft.

Frauke Finsterwalder, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, 2023, 132 min. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Susanne Wolff, Sandra Hüller, Georg Friedrich.