Play

Sir

Kleurrijk romantisch drama dat speelt in hedendaags Mumbai rondom een jonge weduwe en de man bij wie ze als huishoudster werkt. Regisseur Rohena Gera toont in haar intrigerende debuut dat klassenverschillen nog steeds een belemmering kunnen vormen in de liefde. De film werd onlangs bekroond met de publieksprijs op filmfestival World Cinema Amsterdam.

Tijden & Tickets

De negentienjarige Ratna, weduwe geworden na twee maanden huwelijk, trekt naar de grote stad om in haar eigen onderhoud te kunnen voorzien. Aanvankelijk is het de bedoeling dat ze in dienst komt van een jong rijk koppel uit de vastgoedwereld, maar al snel blijkt dat het huwelijk is afgeblazen omdat de aanstaande bruid is vreemdgegaan.

Ashwin, de bedrogen verloofde, brengt sindsdien zijn dagen door voor de tv of neemt met zijn rijke vrienden deel aan het moderne yuppenleven, terwijl Ratna haar droom om in de mode te gaan probeert te realiseren. Ashwin treurt om zijn geliefde, maar wordt door Ratna getroost en gestimuleerd om weer aan de slag te gaan. Op basis van hun vriendschappelijke omgang ontstaat een romance die, ondanks de vooruitgang in India, geen toekomst heeft. (av)

Rohena Gera, India, Frankrijk, 2018, 96 min. Hindi & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Tillotama Shome, Vivek Gomber, Divya Seth, Geetanjati Kulkarni.
Doorlezer

Filmmaakster Rohena Gera tegenover Cineville over Sir:

"Als 6-jarige had ik meer macht dan mijn oppas. Daar wilde ik een film over maken. Maar omdat ik zelf onderdeel ben van het probleem, kan ik niet zeggen: ik vind dat jullie je zo en zo moeten gedragen. Toen kwam ik uit bij een liefdesverhaal. Het is een manier om beide personages gelijk te maken. In een liefdesverhaal maakt het niet uit waar je vandaan komt, of hoeveel macht je hebt."

Lees hier de rest van het interview.