Play

Shangri-La, Paradise Under Construction

Bestaat Shangri-La echt? Dit essayistische reisverhaal voert ons naar de bergen in Tibetaans China in een zoektocht naar de geschiedenis van het beroemde (denkbeeldige?) paradijs.

Tijden & Tickets

Shangri-La werd bedacht door de Britse schrijver James Hilton, die erover schreef in zijn roman LOST HORIZON (1933). In het wereldberoemde verhaal – in 1937 verfilmd door Frank Capra – stranden vier personen na een vliegtuigongeluk in het Kunlun-gebergte, waar ze een prachtig klooster vinden: het aardse paradijs. Fictie dus. Hilton zette zelfs nooit een voet in China of Tibet. Toch is er een Tibetaanse regio die claimt deze utopische plek te zijn. Nieuwsgierig naar hoe het zit, reist Mirka Duijn naar de bergen van Tibetaans-China. Maar in plaats van antwoorden te krijgen, raakt Duijn verstrikt in een web van feit en fictie, waarheden en verzinsels over de plek en zijn koloniale verleden.

Nieuwsgierig ontwart de filmmaakster de vele verhalen, die samen een verrassend gelaagd geheel vormen.

Mirka Duijn & Nina Spiering, Nederland, Zweden, 2022, 94 min. Nederlands, Engels & Tibetaans gesproken, Nederlands ondertiteld.