Play

Samsara

Zintuiglijke, meditatieve film over de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. De film neemt ons mee van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere.

Tijden & Tickets

De mens heeft verschillende manieren om de raadselen van leven en dood te begrijpen. In Laos volgen we een jongen die elke dag een stervende vrouw bezoekt om haar voor te lezen uit het Tibetaanse Dodenboek. Zo wil hij haar helpen bij de overgang van lichaam naar ziel en om in het Bardo, het overgangsgebied, haar weg te vinden naar een volgend leven.
Halverwege de film mogen we onze ogen sluiten om ons volledig te kunnen onderdompelen in een verbluffende geluids- en lichtervaring (met de ogen dicht!) die ook een soort tussenwereld oproept.
Het vervolg van deze bijna documentaire-achtige film speelt zich af in Zanzibar, waar een jong meisje zich ontfermt over een pasgeboren geitje. Is het de gestorven vrouw uit Laos?

Filmmaker Patiño is ervan overtuigd dat we allemaal onderdeel zijn van één geheel en dat wij, hoe divers we ook ogen, allemaal met elkaar verbonden zijn. In deze tijd van polarisatie een belangrijke boodschap. De film won tijdens het filmfestival in Berlijn de Speciale Juryprijs in de Encounters competitie. (av)

Lois Patiño, Spanje, 2023, 113 min. Swahili & Lao gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Amid Keomany, Toumor Xiong, Simone Milavanh, Mariam Vuaa Mtego, Juwairiya Idrisa Uwesu..