Rules of War + Discussie - Engels ondertiteld

Namens het Internationale Comité van het Rode Kruis reist Albert door Zuid-Soedan om soldaten oorlogsethiek te onderwijzen. Hoe verhoudt een theorie zich tot de realiteit?

N.B. De documentaire is Engels ondertiteld en het randprogramma is ook Engels gesproken.
Tijden & Tickets

Het land dat nu behoort aan Zuid-Soedan wordt al eeuwen geteisterd door oorlog en koloniale onderdrukking. Soldaten, geweren en gevechten: ze zijn er versmolten met het dagelijks bestaan. De Nederlandse Albert doorkruist op een speedboot de binnenlanden van dit prachtige, maar gehavende land. Zijn missie: de strijdende soldaten wijzen op ‘the rules of war’. Deze internationale oorlogsregels moeten soldaten en burgers beschermen tegen de wreedheden die in een oorlog nooit ver weg zijn. Gewapend met humor, overtuiging en miniatuurpoppetjes zet Albert zijn verhaal kracht bij, terwijl hij de soldaten onder een boom toespreekt. In dit mannelijke onderonsje ligt wederzijds onbegrip continue op de loer, maar niemand laat zich er door uit het veld slaan. Het resultaat is een studie naar de houdbaarheid van regels in de kille oorlogspraktijk. En dat in het hart van de natuur.

Na de film zal Wim Muller een korte inleiding houden over het internationaal humanitair recht en de rol van Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Hoofdrolspeler Albert zal hem vergezellen voor een discussie over RULES OF WAR en zijn werk voor het ICRC.

Albert is een Nederlandse oud-diplomaat en militair. Hij geeft namens het Rode Kruis les in oorlogsethiek aan rebellengroepen. De documentaire RULES OF WAR geeft een beeld van zijn training in Zuid-Soedan.

Dr. Wim Muller werkt als universitair docent Internationaal Publiekrecht aan de Universiteit Maastricht. Zijn onderwijs- en onderzoeksinteresses zijn het recht van gewapende conflicten, mensenrechten, internationale geschillenbeslechting, en de politiek van het internationaal recht.

Tijdschema:
19.15 Deuren open
19.30 Start film
20.45 Start inleiding
20.55 Start discussie
21.45 Einde

Dit programma is is een samenwerking met Studium Generale.

Guido Hendrikx, Nederland, 2022, 58 min. Engels, Dinka & Nuer gesproken, Engels ondertiteld.