Play

Rey

Experimentele film over een Franse advocaat/avonturier die in de zeventiende eeuw een koninkrijk in Zuid-Amerika sticht.

N.B: Deze film is Spaans en Mapudungun gesproken, en Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

In 1860 droomt Orélie-Antoine de Tounens ervan de koning van Patagonië te worden. Gewapend met een zelfgeschreven grondwet en zijn nieuwe vlag baant hij zich te paard een weg door de woeste wildernis. Na aankomst sticht hij met de hulp van de plaatselijke Mapuche-stam zijn koninkrijk, waarna hij steeds meer in de greep van de waanzin komt. Dat is één versie van het verhaal. Dan volgen andere versies.

Dit filmkunstwerk van Niles Atallah voert ons mee op een reis langs de Chileense geschiedenis. In een wilde collage van archiefmateriaal, 35mm-, 16mm- en super8-filmbeelden toont Atallah de vluchtigheid van het menselijk leven, zowel geestelijk als lichamelijk. De Chileens-Amerikaanse filmmaker begroef een deel van zijn filmmateriaal in zijn achtertuin, om zo kunstmatig een verouderingsproces te bewerkstellingen. Deze ‘burials’ duiken door de hele film op – als afbrokkelende herinneringen en wilde visioenen van de koning. Daarnaast experimenteerde hij met poppen, maskers en stop-motion animatie, resulterend in een speelse film die tijdens het filmfestival in Rotterdam werd onderscheiden met de Special Jury Award.

Niles Atallah, Chili, Frankrijk, 2017, 91 min. Spaans & Mapudungun gesproken, Engels ondertiteld. Met Rodrigo Lisboa, Claudio Riveros.