Play

Return to Dust

Humanistisch en teder Chinees drama over het gearrangeerde huwelijk tussen een zwijgzame boer en een gehandicapte, onvruchtbare vrouw.

Tijden & Tickets

In het droge, noordwestelijke deel van China worden twee kwetsbare mensen, afgeschreven door hun onverschillige families, tot elkaar veroordeeld via een huwelijk. De vrouw is van middelbare leeftijd en lijdt aan verschillende kwalen; hij wordt uitgebuit door zijn broers. Toch maken ze het beste van hun relatie. Via hun werkzaamheden op het land ontstaat een diepe verbondenheid en leren ze elkaar begrijpen en waarderen. De omstandigheden zijn echter slecht. Niet alleen wordt hun huis telkens afgebroken omdat het niet past in de Chinese visie over het platteland, ook moet de man bloed geven aan een zieke ambtenaar zonder daarvoor gecompenseerd te worden.

Deze trage, tedere en hartverscheurende film vraagt van de kijker wel wat geduld, maar wie oog heeft voor de diepere betekenis van het verhaal krijgt waar voor zijn geld. In China werd de film uit de roulatie gehaald, waarschijnlijk vanwege de onuitgesproken kritiek op het Chinese overheidsbeleid voor wat betreft het platteland. (av)

Ruijun Li, China, 2022, 131 min. Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Renlin Wu, Hai-Qing, Guangrui Yang, Dengping Zhao, Cailan Wang..