Play

Rebels of the Neon God

Tsai Ming-liangs debuutfilm is zowel een uitgebeend stadsportret van Taipei als een film over de groeipijnen van jongeren.

Tijden & Tickets

Taiwan, begin jaren negentig. De economieën van Zuidoost-Azië groeien stormachtig, maar dat lijkt de jongeren in REBELS OF THE NEON GOD nauwelijks te interesseren. Ze hangen rond, zonder idealen of ambities.

Tsai Ming-liangs debuutfilm is een (soms ironische) schets van de vriendschap tussen jongens. Motoren, videospelletjes, meisjes en seks zijn de ingrediënten, sfeervolle gitaarmuziek vormt de muzikale omlijsting. Tsai richt zijn camera op de protagonisten Hsiao Kang en Ah Tze; de één een lamlendige puber die z’n examens niet haalt en het huis uit wordt gegooid, de ander een opgefokte jeugdcrimineel. In lang aangehouden shots registreert Tsai hoe de levens van de jongens elkaar kruisen; er is bewondering, aantrekkingskracht en agressie, de homo-erotische ondertoon is onmiskenbaar. Wat zal er van de jongens worden?

Tsai Ming-liang, Taiwan, 1992, 107 min. Mandarijn & Minnanyu gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Chen Chao-jung, Jen Chang-Bin, Lee Kang-sheng, Lu Yi-Ching, Tien Miao.