Play

Reality

Haarscherpe reconstructie – op basis van het FBI-transcript – van het verhoor van een jonge data analiste die een NSA-rapport over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen lekte. Met Sydney Sweeney (Euphoria, The White Lotus).

Tijden & Tickets

Reality Winner, een 25-jarige vrouw met een zeer toepasselijke voornaam in deze in realtime gedraaide verfilming van een waargebeurd verhaal, wordt na het boodschappen doen bij haar huis opgewacht door twee FBI-agenten. Ze willen iets ophelderen en hebben wat vragen. Intussen wordt Reality’s huis door de politie overhoopgehaald voor een huiszoeking. Het gesprek met de agenten begint vriendelijk met koetjes en kalfjes over onder meer de hond en kat van Reality en haar workouts in de sportschool. Langzaamaan, als de conversatie zich verplaatst van de voortuin naar een weinig gebruikte claustrofobische kamer in huis, zetten de agenten de klokkenluidster klem en ontkomt ze er niet aan haar ‘misdaad’ te bekennen.

De film volgt tot in detail het opgenomen gesprek, inclusief haperingen als uh’s en gehoest. De excellerende Sweeney vertolkt treffend een vrouw die weet waarom ze deed wat ze deed en bereid is daar de gevolgen van te dragen. Die kwamen er ook; na haar arrestatie in juni 2017 kreeg Reality Winner ruim een jaar later een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden, de langste Amerikaanse straf ooit voor het lekken van overheidsdocumenten. Ze kwam wegens goed gedrag vervroegd vrij in juni 2021. (jc)

Tina Satter, VS, 2023, 85 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sydney Sweeney, Josh Hamilton, Marchánt Davis, Benny Elledge, John Way..