Play

RBG (met introductie en discussie)

Documentaire over Ruth Bader Ginsburg, de 85-jarige rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof die uitgroeide tot een popcultureel icoon. De film wordt ingeleid door PhD-student Sarah Tin (voertaal: Engels).

Tijden & Tickets

Als je een bejaarde rechter bent en er lopen jongeren in T-shirts met je beeltenis erop, dan heb je iets goed gedaan. Ruth Bader Ginsburg groeide in Brooklyn op als kind uit een Joods migrantengezin. In 1993 werd Ginsburg door president Clinton voorgedragen als rechter van het federale Hooggerechtshof. De inmiddels 85-jarige Ginsburg oefent nog steeds haar ambt uit aan ’s lands hoogste rechtsprekende instantie. Mede door haar onvermoeibare strijd voor gelijke rechten voor vrouwen verdiende ze de bijnaam Notorious R.B.G.. Deze documentaire schetst niet alleen haar opmerkelijke leven, maar laat ook zien dat het verhaal nog niet is afgelopen. Bader Ginsburg heeft haar laatste klap met de hamer nog niet gegeven.

Over de spreker:
Sarah Tin is een PhD-onderzoeker en -tutor in Internationaal Recht en is actief betrokken bij tal van campagnes rondom gendergelijkheid en sociale-, economische- en milieurechtvaardigheid. Haar werkzaamheden variëren van academisch werk tot verkiezingspolitiek (in het laatste jaar van haar bacheloropleiding stelde Sarah zicht verkiesbaar voor de gemeenteraad). Haar benadering van 'The Notorius RBG' komt niet alleen voort uit haar begrip van de wet en haar betrokkenheid bij de beweging voor gendergelijkheid, maar ook uit haar inzet voor democratische legitimiteit en participatie.

N.B: Vanaf 7 maart vertoont Lumière ON THE BASIS OF SEX, een speelfilm over het leven van Ruth Bader Ginsburg, met Felicity Jones in de hoofdrol.

Tijdsschema:
19.30: Inleiding
19.40: Start film
21.15: Einde film
21.20: Start nagesprek
21.40: Einde nagesprek

Julie Cohen & Betsy West, VS, 2019, 101 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.