Play

Ray & Liz

Debuutfilm van de gelauwerde Britse fotograaf/kunstenaar Richard Billingham. In het wrang humoristische Ray & Liz reconstrueert hij enkele ingrijpende gebeurtenissen uit zijn jeugd in het grauwe Birmingham.

Tijden & Tickets

Billingham (geboren in 1970) maakte in 1996 furore met zijn fotoboek RAY’S A LAUGH, een serie portretten van zijn alcoholische vader Ray, kettingrokende moeder Liz en acht jaar jongere broertje Jason, die uiteindelijk op elfjarige leeftijd uit huis werd geplaatst. In RAY & LIZ portretteert hij het disfunctionele gezin waarin hij opgroeide op het witte doek. De film bestaat uit drie langere delen en een korte epiloog. In het eerste deel zien we Ray op latere leeftijd alleen in zijn huurflatje, de dagen eenzaam slijtend met het drinken van zelf gebrouwen bier. Dan volgen twee flashbacks. De eerste reconstrueert een dag waarop Ray en Liz gaan winkelen met Richard, de zorg voor Jason overlatend aan een zwakzinnige oom. Dit loopt uiteraard niet goed af. In het andere deel volgen we vooral Jason, die door het gebrek aan opvoeding zichzelf moet verzorgen en een dagje wil ontsnappen aan de omstandigheden thuis.

Alhoewel Billingham de gevolgen van het chronische alcoholisme, de ouderlijke verwaarlozing en het gebrek aan hygiëne in zijn jeugd bepaald niet verbloemt, toont hij toch veel mededogen met zijn ouders. Dit zijn mensen die lijden onder zware armoede en misschien daarom niet beter kunnen. (jc)

Richard Billingham, VK, 2018, 108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ella Smith, Deirdre Kelly, Justin Salinger, Patrick Romer.
Doorlezer

Regisseur Richard Billingham tegen Cineville:

"Ik denk dat voor iedereen geldt dat je anders naar je ouders gaat kijken naarmate je zelf ouder wordt. Ik heb nu meer begrip voor de politieke en sociale context waarin ze leefden. Ik snap dat ze machteloos waren. Ik zal niet zeggen dat ze slachtoffers waren, maar ze wisten niet hoe ze vooruit konden komen."

Lees het complete interview hier.