Play

Rapito

Operatesk kostuumdrama van de Italiaanse veteraanregisseur Marco Bellocchio (Vincere) over het op historische feiten gebaseerde verhaal van de ontvoering van een zevenjarige joodse jongen in 1858 in Bologna, in opdracht van Paus Pius IX.

Tijden & Tickets

Reden voor de ontvoering is dat Edgardo vlak na zijn geboorte is gedoopt. De katholieke meid van het joodse gezin liet dit achter de rug van de ouders om doen omdat ze bang was dat het ziekelijke kind zou sterven. Als ze dit zeven jaar later vertelt aan de inquisitie, komt de kerk in actie. Edgardo is katholiek, dus moet hij katholiek worden opgevoed. Ontvoering is dan ook vanzelfsprekend. Zo komt de jongen (soms letterlijk) onder de rokken van de machtsbeluste Paus Pius IX terecht. Edgardo wordt gehersenspoeld, tot priester gewijd en opgezet tegen zijn oorspronkelijke familie en geloof. De zaak zorgt tot in de Verenigde Staten voor opschudding en draagt bij aan de teloorgang van de pauselijke staten tijdens de strijd om de eenwording van Italië.

De 84-jarige veteraan Bellocchio schopt in zijn 31ste film flink tegen de katholieke schenen. De focus ligt daarbij vooral op de historische implicaties van het ‘geval Edgardo’. Aankleding, muziek en cameravoering in de film zijn weelderig en bij vlagen bombastisch. (jc)

Marco Bellocchio, Italië, Frankrijk, Duitsland, 2023, 135 min. Italiaans, Hebreeuws & Latijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese..