Play

Rafiki | Meet Maastricht Festival

Kleurrijke film over twee Keniaanse meisjes die er niet op zitten te wachten om de rest van hun leven door te brengen als huisvrouw. Als de liefde tussen hen opbloeit, worden ze gedwongen te kiezen tussen veiligheid en geluk.

Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Tomboy Kena is ‘een van de jongens’ en is dan ook meer buiten op straat te vinden. Ze is slim genoeg om arts te worden, maar omdat ze een meisje is ligt de verpleging meer voor de hand. Uitersten trekken elkaar aan en zo kan het gebeuren dat de verlegen Kena een vriendschap ontwikkelt met de flamboyante Ziki. Vriendschap kan nog wel – ook al ligt dit ingewikkeld omdat ze uit verschillende sociale klassen komen en hun vaders tegenkandidaten zijn in de plaatselijke verkiezingen. Maar een lesbische relatie aangaan, dat is uit den boze in een land waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is.

RAFIKI (vriend) is een pakkende film over een ontluikende liefde, tegen een achtergrond van beklemmende tradities en sociale conventies. Dat maakt het ook een politieke film, zonder dat dit op de voorgrond staat. Het is vooral een liefdesverhaal. RAFIKI werd goed ontvangen in Cannes – het was de eerste Keniaanse inzending ooit in de officiële selectie – maar helaas verboden in Kenia waar de censuur de film als een bedreiging ziet. (ej)

Wanuri Kahiu, Kenia, Zuid-Afrika, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Libanon, 2019, 82 min. Swahili & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Samantha Mugatsia, Neville Misati, Nice Githinji, Charlie Karumi, Muthoni Gathecha.