Play

RAFELRAND: Limburgs laatste vrijhaven aan de kant

Landbouwbelang, het laatste grote kraakpand van Limburg, dreigt te verdwijnen. Deze documentaire volgt vier krakers op zoek naar een toekomst zonder hun geliefde woonplek. UITVERKOCHT!

Tijden & Tickets

Ooit diende Landbouwbelang als graanoverslag, maar sinds 2002 wordt het complex bewoond door een commune. De vele ruimtes herbergen kunstateliers, werkplaatsen, een voedselbank en een weggeefwinkel. Daarnaast zijn er nog de roemruchte feesten, die wekelijks honderden mensen van binnen en buiten de stad trekken. Nu liggen er vanuit de gemeente plannen om het gebied waar het Landbouwbelang ligt volledig op de schop te nemen. Landbouwbelang wordt in dit scenario verkocht aan een projectontwikkelaar.

Documentairemaker Niena Bocken volgt een jaar lang vier prominente bewoners van het Landbouwbelang. Dit zijn onder andere Youri, momenteel de langstzittende bewoner van het kraakpand, en de negentigjarige civiel ingenieur Reinder, wiens werkplaats al zestien jaar in het Landbouwbelang gevestigd is. Wat betekent het verdwijnen van Limburgs laatste vrijhaven voor hen? En wat betekent het voor de stad Maastricht?

Niena Bocken, Nederland, 2023, 55 min. Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.