Play

Radiograph of a Family

Intieme documentaire waarin de regisseur het huwelijk van haar ouders spiegelt aan maatschappelijke ontwikkelingen in Iran. Winnaar hoofdprijs documentairefestival IDFA 2020.

NB: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.
Tijden & Tickets

‘Moeder trouwde een foto van vader’, is de openingszin van deze intieme documentaire. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland. Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en de traditionele, devote moslim Tayi. Het maakt deze familiegeschiedenis tegelijkertijd tot een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

Firouzeh Khosrovani, Iran, Noorwegen, Zwitserland, 2020, 88 min. Farsi & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Radiograph of a Family ps 1 jpg sd low 60fea6d4355c1