Play

R.M.N.

Politiek drama van Cristian Mungiu (4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen) over een dorp in Roemenië waar onrust ontstaat door de komst van een groep Sri Lankaanse arbeiders.

Tijden & Tickets

De Roemeense gastarbeider Matthias komt na een ruzie in Duitsland terug in zijn dorp in het multi-etnische Transsylvanië. Zijn vrouw Ana is er niet echt blij mee, zijn zoon Rudi praat niet meer na een onduidelijke angstaanjagende gebeurtenis in het bos. Matthias wil hem met harde hand erbovenop helpen en legt ook contact met zijn vroegere minnares Csilla, die nu een bakkerij leidt. Als zij daarvoor drie arbeiders uit Sri Lanka aantrekt, komen alle sluimerende gevoelens van angst, xenofobie en nationalisme in het dorp al snel naar buiten.

De titel van deze film is de Roemeense afkorting van een MRI-scan. Het verwijst naar de hersenscan bij de vader van Matthias. Maar net zo goed kan het een metafoor zijn voor de studie die Mungiu maakt van de (gevolgen van de) globalisering en xenofobie in Europa. Een studie waarbij de Roemeen vele vingers legt op vele zere plekken. De kijker wordt daarbij veel vragen voorgelegd, wat nog wordt versterkt door het surrealistisch slot. Misschien geen makkelijke kost dus, mede door de strakke vormgeving, wel een indringend portret van een continent dat zijn richting verliest. (jc)

Cristian Mungiu, Roemenië, Frankrijk, België, Zweden, 2022, 127 min. Roemeens, Hongaars, Duits, Engels, Frans & Sinhala gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu, Orsolya Moldován.