Play

Proxima

Psychologisch drama over een astronaute die te maken krijgt met een loodzware training, seksisme op de werkvloer en de gedachte dat ze haar achtjarige dochter moet achterlaten.

Tijden & Tickets
Voor de ambitieuze Sarah komt een droom uit als ze wordt geselecteerd voor de Proxima-marsmissie, maar ze moet dan wel haar dochtertje een jaar achterlaten bij haar ex-man. ‘Hoe kun je dat als ouder doen?!’, wordt haar verweten. Een verwijt dat haar mannelijke collega’s niet wordt gemaakt.

Alice Winocour (MARYLAND, AUGUSTINE, DISORDER) volgt de intense voorbereidingen op de ruimtemissie en wat die betekenen voor de moeder-dochter-relatie. Ze werpt daarbij existentiële vragen op over (keuze)vrijheid, nabijheid en ouderschap. Ze filmde in echte ESA-trainingslocaties in Europa, Rusland en Kazachstan. Die sobere decors en de documentaire-esthetiek maken Sarahs hunkering naar haar dochter des te aangrijpender. Eva Green is in PROXIMA op haar best: zij draagt de film en haar expressieve ogen zeggen meer dan duizend woorden. (ek)

Alice Winocour, Frankrijk, Duitsland, 2019, 107 min. Frans, Engels, Russisch & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Eva Green, Zélie Boulant, Matt Dillon, Aleksey Fateev, Lars Eidinger, Sandra Hüller ​.