Play

Piranhas

Indrukwekkend portret van zes Napolitaanse jongens die zich klaarstomen voor een leven in de maffia. Naar een roman en scenario van de schrijver van Gomorrah.

Tijden & Tickets

De zes jongens worden aangevoerd door Nicola, de 15-jarige zoon van een vrouw die in de Napolitaanse wijk Sanità een stomerij heeft en daarvoor beschermingsgeld moet betalen aan de plaatselijke Camorra. Ook Nicola droomt van een leven in de misdaad. Hij en zijn bende plegen een beroving, hangen in de wijk met hun scooters en designkleren de stoere bink uit en proberen met een klus in het gevlei te komen van de lokale maffiabaas. Complicerende factor is dat Nicola verliefd wordt op Letizia. Ook raakt hij bevriend met Agostino, zoon van de vermoorde baas van de clan die voorheen aan de touwtjes trok in de wijk. Als na een arrestatie een machtsvacuüm ontstaat, probeert Nicola met Agostino in het gat te springen en krijgt hij de beschikking over wapens.

PIRANHAS is gebaseerd op de roman LA PARANZA DEI BAMBINI (in Nederlandse vertaling verschenen als DE KINDEREN IN DE SLEEPNETTEN) van de succesvolle Napolitaanse schrijver Roberto Saviano, die ook meeschreef aan het scenario. Saviano schreef eerder de eveneens verfilmde roman GOMORRAH. De film vertelt feitelijk het verhaal van hoe de volwassenen maffiosi uit GOMORRAH in de criminaliteit belanden. Winnaar van de Zilveren Beer voor Beste Scenario op het Filmfestival Berlijn 2019. (jc)

Claudio Giovannesi, Italië, 2019, 105 min. Napolitaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo.