Play

Peterloo

In dit historisch drama reconstrueert Mike Leigh (Naked, Secrets And Lies) het Peterloo-bloedbad van 16 augustus 1819. Wat een vreedzaam protest had moeten worden, liep uit op een van de zwartste bladzijden uit de Britse geschiedenis.

Tijden & Tickets

We schrijven 1819, vier jaar na de slag bij Waterloo, waar Napoleon definitief werd verslagen door onder meer de Engelsen. Soldaat Joseph overleeft de slag en keert terug naar zijn ouders, die zich hebben aangesloten bij een politieke beweging uit de arbeidersklasse die opkomt voor hogere lonen en meer democratische rechten voor stadsbewoners. De beweging mondt in 1819 uit in een grote manifestatie met 80.000 demonstranten op het plein St. Peter’s Field in Manchester. Hoewel de organisatoren er alles aan doen om gewelddadigheden te voorkomen, geven rechters het bevel de belangrijkste spreker op de manifestatie ter plekke te arresteren en de menigte te verspreiden. Bij deze charge komen vijftien mensen om het leven en raken er ruim 600 gewond.

Mike Leigh neemt zijn tijd bij het verfilmen van de aanloop naar de slachtpartij. Hij voert vele hoofdrolspelers op en we leren hun argumenten kennen via de nodige politieke redevoeringen. Dit haalt nogal de vaart uit de film, maar Leigh verfilmt hier wel voor het eerst één van de meest bepalende momenten voor de Britse democratie. Zeer geschikt dus voor geïnteresseerden in politiek en de Britse geschiedenis. (jc)

Mike Leigh, VK, 2019, 154 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Rory Kinnear, Maxine Peake, Pearce Quigley, David Moorst.