Play

Pelle de Veroveraar - Engels ondertiteld

Aangrijpend historisch drama over een vader en zoon die de oversteek wagen van Zweden naar Denemarken, met de hoop op een beter leven. Absolute filmhuisklassieker.

Tijden & Tickets

Aan het eind van de negentiende eeuw vertrekken Lasse en zijn zoon Pelle, net zoals vele andere migranten, per boot van Zweden naar het Deense eiland Bornholm. Ze willen een nieuw leven opbouwen in Denemarken, maar dat wil niet echt vlotten. Lasse vindt werk bij een grote boerderij maar wordt mensonterend behandeld en Pelle leert Deens maar wordt nog steeds niet voor vol aangezien. Hun droom van een beter leven blijft echter springlevend.

PELLE DE VEROVERAAR was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August. De film won zowel de Gouden Palm als de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. In zekere zin is Pelle de Zweedse Ciske de Rat: een arme jongen die lijdt onder onrecht en droomt van een vrij en gelukkig leven. Nog een overeenkomst: beide films zijn gebaseerd op een boek. In het geval van PELLE DE VEROVERAAR de klassieke gelijknamige Bildungsroman van Martin Andersen Nexø.

Bille August, Zweden, 1987, 157 min. Fins, Deens & Zweeds gesproken, Engels ondertiteld. Met Pelle Hvenegaard, Max von Sydow, Erik Paaske.
838x1200 627905c1ae99e