Patrick and the Whale

Natuurdocumentaire over de uitzonderlijke band tussen cameraman Patrick Dykstra en de potvis Dolores. Dykstra bestudeert al zijn hele leven walvissen en heeft geleerd hoe hij ze zo dicht mogelijk kan benaderen.

Tijden & Tickets

Voormalig bedrijfsjurist Dykstra gaf zijn baan op om zijn jongensdroom waar te maken, namelijk in contact komen met en zoveel mogelijk informatie verzamelen over deze wonderbaarlijke zeedieren.

In de buurt van het eiland Dominica bestudeerde een vrouwelijke potvis hem van heel dichtbij, waarbij ze hem via haar sonar volledig bleek te scannen. Ze was bovendien ongebruikelijk fysiek voor een potvis. Dykstra’s team wilde een camera plaatsen op haar hoofd, zodat haar wereld in de diepte bekeken kon worden. Onderzoekers buigen zich nog steeds over de communicatie die potvissen gebruiken: een kliktaal die de mens nog niet heeft kunnen ontcijferen.

Deze prachtige natuurfilm laat zien hoe kwetsbaar deze zeer sociale en intelligente dieren zijn. Hoewel de film abrupt eindigt, maakt hij onverbloemd duidelijk dat deze fantastische, bijna buitenaardse wezens hoe dan ook onze onvoorwaardelijke bescherming verdienen. (av)

Mark Fletcher, Oostenrijk, 2023, 72 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.