Paris, Texas

Naar aanleiding van de release van Lucky – de laatste film van de vorig jaar overleden Harry Dean Stanton – herneemt Lumière het absolute hoogtepunt uit Stantons carrière: Paris, Texas.

Tijden & Tickets

Met prachtige muziek van Ry Cooder en weidse shots van de woestijn vertelt Paris, Texas het dramatische verhaal van een man die alles verloor en probeert de schade te herstellen. De man, Travis, komt – na jaren te zijn verdwenen – uit de woestijn lopen en vraagt bij een benzinestation om water. Als hij vervolgens ineenzakt en in een ziekenhuis belandt, neemt zijn broer hem mee naar diens gezin. Langzaam ontvouwt zich de tragische geschiedenis van Travis, die ooit een gezin had waarvan het zoontje nu wordt opgevoed door zijn broer. Wat volgt, is een odyssee om de jongen te herenigen met zijn moeder. Regisseur Wenders vertelt het verhaal zonder aanzwellende violen, waardoor het drama des te harder binnenkomt. Onvergetelijk is vooral de tien minuten durende monoloog van Travis tegenover zijn voormalige vrouw Jane in een peepshow. Hij kan haar wél zien, zij hem niet. Hoe de twee, zonder elkaar ook maar één keer te kunnen aanraken, tot elkaar komen, is een klassiek geworden scène in de filmgeschiedenis. (jc)

N.B: Naast LUCKYen PARIS, TEXAS vertoont Lumière in deze periode ook de documentaire HARRY DEAN STANTON: PARTLY FICTION.

Wim Wenders, Duitsland, Frankrijk, VK, VS, 1984, 147 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell.
Paris Texas Ver2 Xlg 1487 1518703269