Play

Open Air | Paris Is Burning

Baanbrekende documentaire over de New Yorkse drag ball subcultuur. Afro-Amerikaanse en latino homoseksuelen en transgenders verenigden zich in de jaren tachtig in ‘houses’ en daagden elkaar uit op de catwalk en de dansvloer.

Open Air Film Festival
Tijden & Tickets

In PARIS IS BURNING gaat Jennie Livingston op de kades van Lower Manhattan en in nachtclubs op zoek naar de beste vogue danser van New York. De documentaire werd vijf jaar na de aids-gerelateerde dood van Rock Hudson uitgebracht en is een reactie op de trage respons van de Amerikaanse overheid op de aidsepidemie, die bijdroeg aan naar schatting één miljoen AIDS-gevallen tegen het einde van 1990. De documentaire gaf een stem aan de LHBTQ+-gemeenschap in New York. Livingston volgt bekende vogue-dansers, drag queens en transvrouwen, waaronder Willi Ninja, Pepper LaBeija, Dorian Corey en Venus Xtravaganza.

Livingston laat zien hoe lastig het leven is voor mensen die willen ontsnappen aan heersende sociale, culturele en seksuele (gender)patronen. Haar documentaire gaat over mensen die aan de rand van de samenleving overleven; over de vrijheid om te zijn wie je bent of wil zijn.

PARIS IS BURNING verscheen in 1990 en heeft inmiddels de status van een moderne klassieker. De film is opgenomen in de toonaangevende lijst met beste films aller tijden van het Britse filmtijdschrift Sight & Sound. (mv)


Programma

19.30 uur—Inschrijven workshops
20.00 uur—Start workshop (taal: Engels)
21.05 uur—Welkom & kort interview
21.10 uur—Vogue showcase
21.15 uur—Start PARIS IS BURNING


Workshop & showcase: Vogue

Let’s vogue! Voguing is meer dan alleen dansen; dit cultureel fenomeen belichaamt zelfexpressie, creativiteit en de viering van individualiteit. Voor de vertoning van PARIS IS BURNING verzorgt Eindhoven Ballroom (dat vorig jaar de Cultuurprijs in Eindhoven won) een workshop Voguing op het festivalterrein. Lenka, Angelo, Sary en Ida neme je mee langs de drie performancestijlen: Old Way, New Way en Vogue Femme. De workshop begint om 20:00, inschrijven is mogelijk vanaf 19:30 op het festivalterrein (vol is vol).

(taal: Engels)

Liever met de voetjes op de vloer? Geen probleem! Vlak voor aanvang van de documentaire verzorgt Eindhoven Ballroom ook nog een korte showcase.

Jennie Livingston, VS, VK, 1990, 78 min. Engels gesproken, Engels ondertiteld.