Play

Parasite (Black&White)

Speciale zwart-witversie van deze voor zes Oscars genomineerde verrukkelijk komische thriller over een arm gezin dat weet te infiltreren in het huishouden van een rijke familie. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes en van vier Oscars, waaronder Beste Film en Beste Regie.

PARASITE is de eerste niet-Engelstalige film ooit die de Oscar voor Beste Film in ontvangst heeft mogen nemen.
Tijden & Tickets

NB: PARASITE (Black & White) is tijdens OSCARNAVAL te zien op: zondag 23 feb 19.00u en maandag 24 feb 19.00u| klik op deze link voor tickets.

Ruim twee uur duurt PARASITE, maar regisseur Bong Jong-ho (MEMORIES OF MURDER, MOTHER, THE HOST) houdt al die tijd het gaspedaal ingedrukt en levert een heerlijk voortdenderende publiekslieveling van jewelste af, boordevol onverwachte plotwendingen, suspense, sociale satire, slapstick en zwarte humor. De film volgt een armoedig gezin dat in een vochtig kelderappartement woont. Door een gelukkig toeval mag zoon Ki-woo bijles gaan geven aan de dochter des huizes van een steenrijke familie. Op geslepen wijze – maar niet gehinderd door diploma’s of relevante werkervaring – weet vervolgens Ki-Woo’s hele familie aan werk te geraken binnen de chique designvilla van de naïeve rijkeluisfamilie. Hoe lang zal het duren totdat hun bedrog aan het licht komt?

Eén van de hoogtepunten van het voorbije filmfestival in Rotterdam was de masterclass van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho, die midden in het voor hem zo drukke Oscarseizoen even tijd vrijmaakte voor zijn eerste festivalliefde. In Rotterdam presenteerde hij een speciale zwart-witversie van PARASITE, de film die inmiddels de best bezochte Aziatische film in Nederland aller tijden is. Tijdens zijn doortocht in Rotterdam legde Bong uit dat hij als kind nooit naar de bioscoop mocht, omdat zijn moeder bezorgd was over de bacteriën in zo’n filmzaal. Daardoor zag hij zijn eerste films allemaal thuis, op een zwart-wit televisie. Hij hield er een blijvende liefde voor zwart-witfilms aan over. Volgens de regisseur wordt het contrast tussen de rijke en de arme familie in PARASITE nog net iets scherper en wreder in deze zwart-witversie. (mv)

Bong Joon-ho, Zuid-Korea, 2019, 132 min. Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Song Kang-ho, Jo Yeo-jeong, Park So-dam, Choi Woo-sik, Lee Sun-kyun.
Doorlezer

Regisseur Bong Joon-ho en zijn cameraman Hong Kyungpyo delen een liefde voor klassieke zwart-witfilms, daarom presenteert hij een speciale zwart-witversie van Parasite, die op het IFFR in première ging. Bong Joon-ho was aanwezig op het filmfestival in Rotterdam, naar eigen zeggen om films te kijken. Een groot compliment voor het festival dat in 2000 zijn debuutfilm Barking Dogs Never Bite vertoonde. Dit jaar gaf de regisseur ook een inspirerende masterclass op het IFFR, die je hier terug kunt kijken.