Play

Pacifiction

Broeierige anti-thriller over koloniale bureaucratie en geopolitieke machtsspellen op het Frans-Polynesische Tahiti. Film van het jaar volgens Cahiers du Cinema.

Tijden & Tickets

Denk aan een mix tussen een spionagethriller en David Lynch en je krijgt een beeld van deze film van de radicale Catalaanse regisseur Albert Serra. Meanderend, ondoorgrondelijk, de tijd nemend, zonder een sterk plot, laat staan een duidelijke afronding daarvan. Maar tegelijkertijd ook droomachtige, sensuele, bij vlagen surrealistische cinema in haar meest pure vorm, met prachtige beelden boordevol kleuren die vooral een sfeer oproepen.

Het verhaal draait om een hoge commissaris van de Franse overheid op Tahiti, De Roller. Eeuwig gekleed in zijn witte tropenpak, straalt hij uit het voor de lokale bevolking beter te gaan doen. Het lijken loze beloften, totdat er geruchten de ronde doen dat een Franse onderzeeër voor de kust nieuwe kernproeven voorbereidt. Bij de bevolking leidt dit tot veel onrust. De Roller gaat op onderzoek uit. En passant krijgen we een beeld van hedendaags kolonialisme en een lokale gemeenschap die worstelt met de complexe dynamiek van enerzijds (seksuele) uitbuiting en anderzijds lucratief toerisme. Een film om je loom in onder te dompelen. (jc)

Albert Serra, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Portugal, 2022, 163 min. Frans, Engels, Polynesisch & Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Benoît Magimel, Pahoa Mahagafanau, Marc Susini, Matahi Pambrun..