Play

Otto E Mezzo (8½)

Sleutelfilm uit Fellini’s oeuvre, over een regisseur die worstelt met een artistieke crisis en belaagd wordt door onder anderen zijn vrouw, zijn minnares en zijn filmproducent.

Tijden & Tickets

In OTTO E MEZZO (de titel verwijst naar het aantal films dat Fellini tot dan toe had afgerond) vertolkt Marcello Mastroianni filmregisseur Guido, die net een grote filmhit heeft gescoord. Hij trekt zich terug in een kuuroord om bij te komen, maar daar komt niets van terecht. Guido verkeert in een artistieke impasse, zijn bron van ideeën lijkt opgedroogd en hij verliest zich dan maar in zijn dromen, herinneringen en verlangens.
De film is een feestmaal voor psychoanalytische duiders, want tot de nok van de circustent gevuld met betekeniszwangere dromen, symbolische locaties en verwijzingen naar Fellini’s leven. De film won twee Oscars waaronder die voor beste niet-Engelstalige film.

Federico Fellini, Italië, Frankrijk, 1963, 138 min. Italiaans, Frans, Engels & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo, Rossella Falk.