Play

Origin

Meeslepende film van Ava DuVernay (SELMA) over de zoektocht van auteur Isabel Wilkerson naar de wortels van het racisme, gebaseerd op haar invloedrijke boek Caste. Origin verkent de raadsels van de geschiedenis, het wonder van de liefde en onze gezamenlijke hoop op een betere toekomst.

Tijden & Tickets

Wanneer Pulitzer Prijs-winnares Isabel Wilkerson wordt benaderd om een nieuw boek te schrijven, twijfelt ze. Haar uitgever vraagt haar in de zaak van Trayvon Martin te duiken, een jongen die nietsvermoedend wandelend werd om het leven werd gebracht omdat hij, als zwarte man, in een witte wijk als ongewenst werd beschouwd. Na het beluisteren van de politie-tapes raakt Wilkerson gefascineerd door deze zaak: hoe kan het dat latino-mannen in een witte wijk een zwarte jongen aanvallen? Is racisme wel zo zwart-wit als mensen denken? Dit vormt het vertrekpunt voor haar onderzoek, dat uiteindelijk zal leiden tot haar bestseller Caste: The Origins of Our Discontents: een boek dat o.a. pijnlijke verbanden legt tussen de slavernij en het nazisme.

Filmmaker Ava DuVernay (SELMA, WHEN THEY SEE US) volgt Wilkerson op haar reis door continenten en culturen terwijl ze werkt aan haar boek. Deze periode wordt gekenmerkt door zowel groot verlies als grote liefde.

Wilkersons boek Caste,The Lies that Divide Us is een van de meest invloedrijke Amerikaanse boeken van onze tijd, waarin Wilkerson het onuitgesproken kastenstelsel blootlegt waarin de Amerikaanse bevolking verdeeld is - een strikte hiërarchie die zelfs vandaag de dag nog voortduurt. Wilkerson maakt duidelijk hoe Amerika echt in elkaar zit en hoe het er in de toekomst (hopelijk) uit kan zien.

Ava DuVernay, VS, 2023, 135 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Aunjanue Ellis-Taylor, Jon Bernthal, Vera Farmiga, Niecy Nash, Nick Offerman, Blair Underwood, Finn Wittrock.