Play

Opening Night | The Elephant Man

Digitaal gerestaureerde versie van Lynch-klassieker The Elephant Man. Film over het tragische leven van John Merrick, een misvormde man die in het Victoriaanse Londen bekendstond als The Elephant Man en als een kermisattractie werd uitgebuit. De film werd genomineerd voor maar liefst acht Oscars, die echter geen van alle werden verzilverd. Wél won de film een César en BAFTA's, voor beste film en acteur. Voorafgaand aan de film geeft David Deprez (artistiek directeur Lumière) een korte introductie.

Deze film is onderdeel van de opening night, dresscode: Red Room.
Tijden & Tickets

De jonge chirurg Frederick Treves trekt zich het lot van Merrick aan. Hij zorgt voor een onderkomen in een hospitaal en begint hem te onderzoeken. Merrick lijkt niet in staat tot nadenken of spreken, maar met veel geduld slaagt Treves erin om hem toch een paar woorden aan te leren.

De tweede film van David Lynch is een buitenbeentje in zijn oeuvre: een klassiek, linear verhaal, gefilmd in contrastrijk zwart-wit. De film wordt gedragen door een fenomenale John Hurt die – hoewel zijn gezicht verborgen is onder een dikke laag make-up – precies de juiste dosis eenzaamheid en verdriet aan zijn personage weet mee te geven. De film werd genomineerd voor acht Oscars, die echter geen van alle werden verzilverd.

David Lynch, VK, VS, 1980, 124 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller.