Play

Open Air | Les Demoiselles de Rochefort

Wie wil weten waar Damien Chazelle de mosterd haalde voor La La Land moet zeker naar dit swingende, romantische en kleurrijke musicalmeesterwerk van Jacques Demy.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

De zussen Delphine en Solange – hier vertolkt door Catherine Deneuve en haar echte zus Françoise Dorleac – groeien op in Rochefort, een slaperig stadje aan de westkust van Frankrijk. Ze dromen van de liefde en van een carrière in de kunstwereld en kijken reikhalzend uit naar het moment dat ze hun leven in Rochefort kunnen verruilen voor het leven in de grote stad. Terwijl de zusjes zich voorbereiden op een nieuw leven in Parijs hebben ze niet door dat hun dromen op het punt staan uit te komen in hun eigen Rochefort. Er is namelijk een rondtrekkende kermis in het stadje neergestreken, met een Amerikaanse muzikant, gespeeld door Gene Kelly, in de gelederen.

Jacques Demy volgde Gouden Palm-winnaar LES PARAPLUIES DE CHERBOURG (1964) op met LES DEMOISELLES DE ROCHEFORT. Opnieuw een musical, het favoriete genre van de regisseur, met opnieuw een hoofdrol voor Catherine Deneuve, pastelkleurige kostuums en een score van Michel Legrand. De film is een swingende ode aan Hollywood-musicals; wie zijn klassiekers kent zal knipogen naar onder meer WEST SIDE STORY, SINGIN’ IN THE RAIN, AN AMERICAN IN PARIS en GENTLEMEN PREFER BLONDES herkennen. Op zijn beurt werd LES DEMOISELLES DE ROCHEFORT weer een bron van inspiratie voor hedendaagse filmmakers, met LA LAND als duidelijkste voorbeeld. Naast een ode aan de liefde en het leven, is de film tevens een intiem coming-of-age verhaal en een complex tijdsportret van een aan verandering onderhevig Frankrijk.

Jacques Demy, Frankrijk, 1967, 120 min. Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Catherine Deneuve, George Chakiris, Françoise Dorléac, Jacques Perrin, Michel Piccoli, Gene Kelly.