Play

Onze Natuur, het Wilde België

Ambitieuze natuurdocumentaire over wilde natuur die je niet in het drukbevolkte België zou verwachten. Vol bijzondere verhalen over bekende en onbekende dieren: overwinnaars, opportunisten, vechters, slimmeriken en bazen.

Tijden & Tickets

Wie wel eens een natuurfilm ziet, weet dat de makers daarvan veel geduld moeten hebben. Om precies op het juiste moment, in het juiste decor en juiste licht vast te leggen hoe bijvoorbeeld twee hazen boksen, heikikkers felblauw kleuren in de korte paartijd, jonge vosjes voor het eerst uit hun hol komen of een boomvalk op libellen jaagt. De makers van ONZE NATUUR… hadden geduld en hoe; drie jaar en 960 draaidagen hadden ze nodig om met de meest geavanceerde apparatuur bijna (alleen de wolf ontbreekt) al het moois van de Belgische natuur te filmen. In een draaiboek stond wat ze wilden vastleggen; wetenschappers, boswachters en natuurliefhebbers waarschuwden hen wanneer en waar er iets te zien was. En met de Nederlandse natuurdocumentaire DE NIEUWE WILDERNIS als succesvolle voorbeeld kwam er, opnieuw na veel geduld, eindelijk genoeg geld beschikbaar om de film af te maken.

Resultaat is een wonderschoon portret van de Belgische natuur, waarin niet wordt verbloemd dat die zich bevindt in een dichtbevolkt land. We zien dus wel eens een groepje fietstoeristen langs trekken of een windmolen aan de horizon. ONZE NATUUR… was afgelopen winter al te zien als tv-reeks op Canvas, maar het is natuurlijk veel mooier om dit op groot scherm te bekijken. (jc)

De voorstelling van zondag 3 december om 11.40 uur is te boeken als filmontbijt.

Pim Niesten, Dick Harrewijn, Maria Lise Van Lente & Serge Leur, België, 2023, 87 min. Vlaams & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.