Play

Onoda - 10 000 Nights in the Jungle - Engels ondertiteld

Intiem, maar ook episch drama over een Japanse officier die na afloop van W.O. II nog jarenlang in de Filippijnse jungle verbleef, zich onbewust van het einde van de oorlog.

Tijden & Tickets

De Belgische krant De Standaard noemde ONODA een ‘oorlogsfilm zonder oorlog’ en dat is een treffende omschrijving voor deze op historische feiten gebaseerde film. De film vertelt het ongelofelijke verhaal van de Japanse inlichtingenofficier Hiroo Onoda, die in 1945 het laatste fluitsignaal van de Tweede Wereldoorlog miste en zich plichtsgetrouw bleef verschansen op een Filipijns eiland. Pas in 1974 – tienduizend nachten na de Japanse capitulatie – staakte hij de strijd.

De Franse regisseur Arthur Harari neemt bijna drie uur de tijd om het verhaal van Onoda te vertellen. De film opent als een ouderwetse oorlogsfilm, maar ontwikkelt zich in de richting van een mysterieus en sereen overlevingsverhaal. Gevraagd naar zijn invloeden noemt Harari zowel schrijvers als Joseph Conrad en Robert Louis Stevenson als filmmakers zoals Akira Kurosawa, John Ford, Lino Brocka, Kon Ichikawa, Jean Renoir en Samuel Fuller. ONODA opende eerder dit jaar de Un Certain Regard-sectie van het filmfestival in Cannes en werd daar lovend ontvangen. (mv)

Arthur Harari, Frankrijk, Japan, 2021, 165 min. Japans gesproken, Engels ondertiteld. Met Kanji Tsuda, Yûya Endô, Yûya Matsuura, Tetsuya Chiba, Shinsuke Kato.
Onoda 10 000 Nights in the Jungle ps 1 jpg sd low 61092c89526ba