Play

Onder het Maaiveld

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds met deze fascinerende documentaire over wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

Tijden & Tickets

Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde. Het is immers de bodem die zorgt dat we water kunnen vasthouden en zuiveren, waarin we onze koolstof kunnen opslaan, waarmee we kunnen werken aan natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. De hoogste tijd dus voor een film waarin het bodemleven centraal staat.

Parallel aan de wereld boven de grond, bevolkt door planten, insecten, vogels en mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. ONDER HET MAAIVELD volgt een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. De groep gaat het experiment aan: ze willen een stukje boerenland met een monocultuur van Engels raaigras omtoveren in een productieve moestuin – en de grote vraag is: gaat dat lukken? De kijker leert hoe wonderlijk en vernuftig het ondergrondse leven is; hoe veerkrachtig en vindingrijk de natuur. De natuur doet zelf het werk. Wij hoeven alleen maar te helpen.

Mark Verkerk, Nederland, 2022, 83 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.