Play

Once Upon a Time in ... Hollywood

De negende film van Quentin Tarantino (Pulp Fiction) is een epos over het Los Angeles van 1969, met Leonardo DiCaprio als verlopen tv-ster en Brad Pitt als diens vaste stuntman.

Winnaar van de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol (Brad Pitt). Genomineerd voor 10 Oscars, waaronder beste film, beste regisseur en beste mannelijke hoofdrol.
Tijden & Tickets

De twee proberen aan de bak te komen in een filmindustrie die ten opzichte van de jaren vijftig (toen Rick Dalton de hoofdrol speelde in een westernserie) haast onherkenbaar is veranderd. Dalton komt nu niet verder dan wat rollen als zware jongen in willekeurige tv-episodes. Voor zijn stuntdubbel Cliff is daardoor niet veel meer te doen, maar de twee blijven onafscheidelijke vrienden. Rick verhuist intussen naar een appartement naast dat van het net getrouwde stel Roman Polanski en Sharon Tate.

De film brengt het Hollywood uit deze jaren met veel liefde tot leven. ONCE UPON A TIME IN … HOLLYWOOD speelt in de maanden voordat de brute moord op Sharon Tate door een lid van de sekte van Charles Manson in augustus 1969 een einde maakte aan een onbezorgde periode in het epicentrum van de filmindustrie.

Tarantino presenteert meerdere verhaallijnen, waarin ook verschillende oude sterren (van Steve McQueen tot Bruce Lee) voorkomen. Het acteerwerk is fenomenaal, zeker van DiCaprio, Pitt en Robbie. ONCE UPON A TIME IN… HOLLYWOOD werd dan ook omarmd door zowel het publiek als de internationale filmpers. (jc)

Brad Pitt won voor zijn bijrol in ONCE UPON A TIME IN... HOLLYWOOD een Oscar.

Quentin Tarantino, VS, VK, 2019, 161 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Margot Robbie, Leonard DiCaprio, Brad Pitt, Timothy O​lyphant.
Doorlezer

Vanzelfsprekend is ‘culturele nostalgie’, zoals Richard Brody in de New Yorker aangeeft, ook weer de drijvende kracht achter ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD. Waar INGLORIOUS BASTERDS terug ging naar nazi-Duitsland en DJANGO UNCHAINED naar een door slavernij gedreven Amerika, blikt Tarantino in zijn nieuwste film terug op Hollywood aan het eind van de kleurrijke jaren zestig. Daar heerste een machtsstrijd: de ouderwetse studio-giganten dienden de sleutels van het koninkrijk over te geven aan de onafhankelijke hippies, de vrijdenkers, de Easy Riders. Het is de uitzonderlijke gave van de regisseur om dit groteske schouwspel vorm en kleur te geven met onvergetelijke personages.

Bovendien is dit zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Tarantino werd geboren in 1963, en woonde vanaf 1966 met zijn moeder in Los Angeles. De stad waarin hij naar school ging, zijn eerste scenario’s schreef, en kennis opdeed bij cinema’s en videotheken; de stad, kortom, waar hij met de filmhistorie vergroeide. Wat ROMA voor Alfonso Cuarón was, is ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD voor Tarantino: een liefdesbrief aan een verloren tijd waarin de regisseurs zelf jeugdige anonieme passanten (zouden kunnen) zijn.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD staat bol van de popculturele referenties. Benieuwd? Check dit overzicht van Vulture met alle films en series waar Tarantino in zijn nieuwste film naar verwijst!