Play

Once the Dust Settles

Indringende documentaire van John Appel over hoe mensen – in Amatrice, Tsjernobyl en Aleppo – hun leven weer oppakken na een (natuur)ramp of oorlog.

NB: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.
Tijden & Tickets

Amatrice (Midden-Italië), Tsjernobyl en Aleppo: drie plaatsen waar de inwoners zich veilig voelden, tot ze veranderden in plekken van dood en verwoesting. De film begint op het moment dat deze plaatsen niet meer in het nieuws zijn, als het stof is neergedaald en toeristen een kijkje komen nemen.
We volgen een vrouw in Aleppo die vóór de oorlog als gids toeristen vertelde over de rijke geschiedenis en archeologie van Syrië, en tegenwoordig opnieuw als gids werkt, maar nu voor ramptoeristen die ze laat zien wat de oorlogsjaren hebben aangericht. We zien ook een man die in de kerncentrale van Tsjernobyl werkte en na de ontploffing een enorme dosis straling overleefde. Ook hij leidt toeristen rond op de plek die een steeds populairdere bezienswaardigheid is geworden. En waar – net als in Amatrice en Aleppo – het verleden van voor de ramp steeds verder in de vergetelheid raakt. (bron: www.idfa.nl)

John Appel, Nederland, 2019, 85 min. Arabisch, Italiaans & Oekraïens gesproken, Nederlands ondertiteld.