Play

On the Basis of Sex

Biografische film over de vele obstakels die juriste Ruth Bader Ginsburg moest overwinnen op haar weg naar een toppositie in het door mannen gedomineerde Amerikaanse rechtssysteem.

Tijden & Tickets

Een icoon voor velen: de juriste Ruth Bader Ginsburg, een van de huidige rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Midden jaren negentig benoemde president Clinton haar op die plek. Op haar 85ste levensjaar zit ze er nog steeds en is ze uitgegroeid tot een cultheldin. ON THE BASIS OF SEX zoomt in op haar studentenjaren en het begin van haar carrière. Ze viel op door haar talent en gedrevenheid, en natuurlijk als een van de negen vrouwelijke studenten aan de prestigieuze rechtenfaculteit van Harvard. Ginsburg wilde haar dromen realiseren en kwam tegelijkertijd op voor de rechten van vrouwen.

Regisseur Mimi Leder (ER, THE LEFTOVERS, DEEP IMPACT) zag overeenkomsten met haar eigen leven als joodse moeder en haar strijd voor een betere positie voor vrouwen in de filmindustrie. Met ON THE BASIS OF SEX onderstreept Leder het belang van Ginsburgs lef en doorzettingsvermogen in de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Helaas onverminderd relevant, gezien de recente benoeming van haar nieuwe collega – de van aanranding beschuldigde rechter Brett Kavanaugh – en de opkomst van de #MeToo-beweging. (ej)

N.B: Op 25 maart vertoont Lumière - in samenwerking met Studium Generale - de documentaire RBG, over het (professionele) leven van Ruth Bader Ginsburg.

Mimi Leder, VS, 2018, 120 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Kathy Bates.